Zdrowe śniadanie w klasie 3b

Nasza szkoła dumnie promuje zdrowe nawyki żywieniowe. Odpowiednie żywienie oparte na naturalnych produktach zmniejsza ryzyko nadwagi, a jednocześnie może podnieść odporność.
4 kwietnia nasi uczniowie samodzielnie przygotowali zdrowe, kolorowe drugie śniadanie oraz soki owocowo-warzywne. Po zapoznaniu się z zasadami bezpieczeństwa, działaniem i budową sokowirówki dzieci zaczęły tworzyć kombinacje smakowe na bazie jabłek, gruszek oraz marchewek. Następnie trzecioklasiści przygotowali pożywne kanapki. Wspólnie zadbaliśmy o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed pracą i odpowiednie przygotowanie stołu. Śniadanie swoimi kolorami oraz zapachem zachęcało do degustacji.
Celem zajęć było kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, rozwijanie kreatywności, wyobraźni oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków.

Agnieszka Sierocińska